TypeError: Cannot read property "length" from null

Information om corona

Det sprids mycket information om det nya Corona-viruset, covid-19, just nu. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Här hittar du uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset.

Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Kontakt

Translate

Lyssna

DU ÄR HÄR

Information med anledning av coronaviruset

Uppdaterad: 30 mars
Faktakontrollerad: 1 april

Det sprids mycket information om det nya coronaviruset, covid-19, just nu. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Här hittar du uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset.

Uppmaningar till alla invånare

De allra flesta som smittas av det nya coronaviruset blir lindrigt sjuka, det är oftast som att få en enkel förkylning. En mycket liten andel blir svårare sjuka. För att begränsa antalet svårt sjuka är det mycket viktigt att även de med lindriga symtom inte utsätter andra för smitta i onödan. På så sätt belastas inte sjukvården i onödan och kapaciteten räcker bättre till över tid för att behandla de som behöver det.

Läs smittskyddsöverläkarens uppmaningar på Region Västmanlands webb

Vad vi gör på Köpings kommun

Hur förbereder sig Köpings kommun för eventuellt utbrott?

I Köping följer vi utvecklingen noga, och har ett tätt samarbete med andra myndigheter och organisationer i länet.

Distansundervisning för Ullvigymnasiet och Kompetenscenter

Vi följer regeringens rekommendation och har stängt för undervisning i Ullvigymnasiet och Kompetenscenters lokaler sedan 18 mars. I så stor utsträckning som möjligt erbjuder skolorna distansundervisning. Stängningen gäller inte gymnasiesärskolan.

Förskolor och skolor öppna

I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning att friska elever ska stanna hemma från skolan. Bedömningen baserar sig på erfarenheter från spridning av influensasjukdom, som smittar på liknande sätt som covid-19.

Besöksförbud på vård- och omsorgsboenden

Vård & Omsorgs verksamhet påverkas av risk för smitta, då det är särskilt viktigt att äldre och multisjuka inte utsätts för covid-19. För att motverka att vi får in smittan i verksamheten har vi satt in en rad åtgärder, som du kan läsa mer om via länken nedan. Bland annat är det sedan 12 mars totalt besöksförbud i våra vård- och omsorgsboenden.

Läs mer om besöksförbudet

Symtom

Covid-19 ger ett eller flera av följande symtom:

 • feber
 • torrhosta
 • andningsbesvär
 • snuva
 • halsont
 • huvudvärk
 • värk i muskler och leder
 • illamående

De flesta som får viruset blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats som andningssvårigheter och lunginflammation.

Pollenallergi

Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar följande:

Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

Om du är smittad, har symtom eller tror att du är smittad

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma om du är sjuk när du har symtom. På så sätt undviker du att smitta andra människor. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

Stanna hemma om du är sjuk och har symtom

 • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra.
 • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att du inte går till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.

Hög belastning på vården

Det är hög belastning på Vårdguiden 1177 just nu, vi kan alla hjälpas åt genom att inte kontakta vården i onödan. Följ riktlinjerna som finns på 1177.se.

1177.se

Självskattningstest för dig med symtom

På länken nedan kan du göra ett självskattningstest för se om du kan egenvårda dig eller behöver kontakta vården.

Självskattningstest för coronavirus/covid-19

Åk inte till sjukvården om du tror att du är smittad

Om du tror att du kan vara smittad är det mycket viktigt att du inte åker direkt till sjukvården utan stannar hemma och ringer till 1177 Vårdguiden på telefon. Om du besöker sjukvården är risken stor att du sprider smittan vidare till både hälso- och sjukvårdspersonalen och andra patienter.

Ring 113 13 med allmänna frågor

Om du har allmänna frågor om coronaviruset som inte rör symtom eller är vårdrelaterade ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Länkar

Här samlar vi länkar med säkerställd information från myndigheter.

Genom att följa ansvariga myndigheters information kan vi alla hjälpas åt att minska smittspridningen. Du kan också hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och inte dela osäker information. 

Krisinformation.se

På sidan Krisinformation.se som drivs av Myndigheten för samhällskydd och beredskap finns samlad information från ansvariga myndigheter. Här hittar du till exempel reseinformation.

Krisinformation.se

Region Västmanland

Information från Region Västmanland som ansvarar för sjukvården i Västmanlands län.

Region Västmanland

1177

1177 Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information inom hälsa och vård.

1177.se

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har sammanställt aktuella frågor och svar om coronaviruset.

Folkhälsomyndigheten

Hjälp och stöd

Stress eller oro

Om du känner dig stressad eller oroad och vill prata med någon kan du ringa till Röda korsets stödtelefon under Coronakrisen.

Röda korsets stödtelefon

0771-900 800

Information om stödtelefonen

Hjälp att handla

Personer över 70 år uppmanas att undvika nära kontakter för att skydda sig mot coronaviruset covid-19. På länken nedan finns tips på hur du kan få hjälp att handla om du är över 70 år eller tillhör riskgrupp.

Hjälp att handla på grund av coronaviruset covid-19

Information på andra språk / Information in other languages

Här finner du länkar med information på andra språk.

Here are some links to websites that offer information in other languages.

Finska / Suomi

Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä

Somaliska / Soomaali

Adigu is ilaali dadka kalena ka ilaali in cudur ku faafo

Arabiska / العربية

احمِ نفسك والآخرين من انتشار العدوى

The Public Health Agency of Sweden

The Public Health Agency of Sweden has published information about covid-19 in English, Chinese, Persian, Dari and Arabic.

Link to The Public Health Agency of Sweden

Radio Sweden

Radio Sweden has news about covid-19 in english, العربية, suomeksi, Soomaali, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani and meänkielele.

Link to Radio Sweden's news in different languages

Teckenspråkstolkad information

Krisinformation.se har teckenspråkstolkad information om covid-19.

Länk till teckenspråkstolkad information på krisinformation.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 01 april 2020

Facebook
Kommunens LinkedIn-sida
Kommunens YouTube-kanal