Invasiva arter

Bild på ett stort bestånd av jätteloka vid en småbåtshamn.

En invasiv art är en främmande art som sprider sig snabbt och påverkar ekosystemet negativt. Dessa arter konkurrerar ofta ut inhemska arter, förändrar livsmiljöer och kan orsaka ekonomiska eller ekologiska skador. På bilden syns ett stort bestånd av jätteloka vid en småbåtshamn.

Invasiva arter gör skada

I Sveriges natur finns idag över 2 000 arter som inte räknas som inhemska och drygt 400 av dessa räknas som invasiva. Invasiva främmande arter kan orsaka stora ekonomiska förluster både för den enskilde och samhället. De sprider sig effektivt och orsakar stor skada på ekosystem, biologisk mångfald, skogs- och jordbruk, byggnader och infrastruktur, samt djur och människors hälsa.

Vad gör Köpings kommun?

Köping kommun är precis som alla markägare skyldiga att bekämpa invasiva främmande arter på sin mark. Detta är ett omfattande arbete som tar lång tid och är kostsamt, som kräver prioriteringar, kontinuitet och samverkan. Kommunen har under åren genomfört inventeringar för att kartlägga vilka arter som finns på kommunal mark, och en del bekämpningsåtgärder har redan gjorts. År 2025 har Köping kommun påbörjat arbetet med att ta fram en handlingsplan för Köping kommuns arbete med invasiva främmande arter, med syfte att tydliggöra hur kommunen ska arbeta med dessa frågor och skapa en tydlig planering framåt. För frågor om hur planeringen ser ut kring specifika arter och bestånd är ni välkomna att kontakta ekologen på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Sjögull i Mälaren

Köpings kommun och flera andra kommuner kring Mälaren samarbetar med länsstyrelserna i Västmanland och Södermanland, samt med Mälarens vattenvårdsförbund, för att bekämpa sjögull.

Förebyggande åtgärder

Utöver inventering och bekämpning så arbetar Köpings kommun även med förebyggande åtgärder för att minska spridning av invasiva främmande arter inom kommunen. Detta innebär allt ifrån att inte plantera in arter som riskerar att vara invasiva, ställa krav på rengjorda maskiner och rena massor vid markarbeten på kommunal mark, och en säker masshantering. Köpings kommun jobbar även för att sprida kunskap om dessa arter och de problem de för med sig.

Vad kan du göra som privatperson?

  • Rapportera fynd på invasivaarter.nu Kännedom av arternas utbredning är avgörande i bekämpningsarbetet.
  • Välj växter till din trädgård med omsorg. Inhemska arter innebär inte bara minst risk för att sprida invasiva främmande arter utan är även bäst för våra inhemska pollinatörer!
  • Släng inga växtdelar i naturen (så kallade naturkomposter är förbjudna enligt 15 kap. 26§ Miljöbalken). Transportera dem i väl förslutna säckar till återbruket där du slänger dem i containern för Invasiva.
  • Bekämpa invasiva främmande arter på din mark. Du kan vända dig till ekologen på samhällsbyggnadsförvaltningen för råd.
  • Läs på och sprid kunskap om invasiva främmande arter. Vi kan bara vinna den här kampen tillsammans!

Såhär säger lagstiftningen

EU har sammanställt en förteckning över arter som räknas som invasiva främmande arter inom EU:s gränser. Dessa är förbjudna att introducera, sprida i naturen, låta föröka sig. De är även förbjudna att ha, sälja, byta eller importera.

Som markägare är det ditt ansvar att vidta åtgärder ifall dessa arter finns på din mark. På naturvårdsverkets hemsida finns det bra information kring de olika arterna, vad man behöver tänka på och hur man går till väga för att bekämpa dem. Vid frågor kan du även vända dig till ekologen på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Utöver de arter som finns listade på EU-förteckningen så finns det ytterligare arter som bedöms som invasiva främmande arter i vår svenska natur. Arbetet pågår med att ta fram en nationell förteckning där dessa arter ska ingå och som då ska omfattas av samma förbud som de på EU-förteckningen. Mer information kring detta arbete finner du hos naturvårdsverket:

Frågor och svar om nationell förteckning

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Sofia Söderberg

Ekolog