Läckor i hemmet

Varje år försvinner cirka 300 000 kubikmeter vatten i Köpings kommun genom läckor av olika slag. Kommunen lagar läckor och byter ut gamla vattenledningar med jämna mellanrum för att minska läckagen.

Det finns saker du som fastighetsägare kan tänka på för att undvika läckor i hemmet eftersom det kan bli en dyr affär att ha kranar och toaletter som läcker vatten. Beroende på storlek kan läckor ge kostnader på några hundra till ett par tusen kronor under ett år. Alla fastighetsägare bör regelbundet kontrollera att det inte finns läckage någonstans.

Kontakta hyresvärd, rörmokare eller VVS-reparatör om din kran eller toalett läcker

Om en kran läcker är det förmodligen ventilpackningen som är otät och läcker. Tekniska kontoret rekommenderar att du kontaktar en rörmokare eller en VVS-reparatör när du har en läckande kran eller toalett. Vill du trots allt utföra arbetet själv är det viktigt att du är noggrann och stänger av vattnet med en avstängningsventil innan du plockar bort några ventiler. Det räcker alltså inte med att stänga av kranen du ska skruva isär. Bor du i lägenhet bör du kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du vidtar åtgärder. Det kan finnas någon reparationsfond eller dylikt.

Hur upptäcker man att toaletten rinner?

Har du har en större läcka kan du se det blir en krusning på vattenspegeln i toaletten. En mindre läcka som gör att det droppar kan vara svårare att upptäcka. Känn runt porslinet i skålen ovanför vattnet, om du inte nyss har spolat ska det vara torrt där.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 18 januari 2017


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se