Giftbanta hemma

Ond badanka

Det här kan du göra för att giftbanta hemma:

  • Glas och porslin är att föredra framför plast, speciellt vid uppvärmning i mikro. Plast kan läcka hormonstörande ämnen såsom Bisfenol A när den hettas upp.
  • Använd gärna gjutjärnspanna. Teflonet i moderna stekpannor kan läcka perfluoroktansyra, PFOA, till maten.
  • Glasförpackningar och tetrapack är bättre än konservburkar och dryckesburkar vars beläggning på insidan läcker Bisfenol A.
  • Håll rent där barnen vistas och våttorka ofta då många kemikalier fastnar på dammpartiklar.
  • Använd såpa istället för mer kemiska golvtvättmedel.
  • I nya textilier kan det finnas många olika kemikalier. Tvätta nya textilier före användning eller köp begagnat.
  • Välj miljömärkt färg eller tapeter utan plastbelägging.
  • Undvik PVC-golv som kan ge ifrån sig skadliga mjukgörare.
  • Låt tv-apparater och datorer stå på i ett välventilerat rum veckan efter köp. Flamskyddsmedel sipprar ut när de värms upp, främst när de är nya.

Mer information om kemikalier i vardagen hittar du om du går in på kemikalieinspektionens webbplats.

Tips på hur du minska kemikalier i barns vardag:

Undvik mjuk plast
Plocka bort så mycket plast du kan från barnrummet. Undvik speciellt mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.

Lukta på leksakerna
När du köper nytt, undvik leksaker som luktar parfym eller plast. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC. Fråga också efter Svanmärkta leksaker. Utbudet är inte så stort än, men du kan vara med och påverka!

Nobba begagnad plast
2011 skärptes kraven på vilka kemikalier som får finnas i leksaker. Därför kan det faktiskt vara smart att köpa en ny leksak istället för en begagnad. Välj bort leksaker från Kina och andra länder utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast. Om möjligt förvara övriga plastleksaker i ett annat rum än det barnet sover i.

Satsa på träleksaker
Träleksaker är oftast ett bra val. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagnande färg ska man dock vara försiktig med då färgen kan innehålla bly.

Undvik tjocka plasttryck
Tvätta alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka, plastiga tryck, som kan släppa ifrån sig ftalater. Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går. Bra Miljöval, Svanen och GOTS är tre märken att hålla utkik efter.

Håll koll på möblerna
Var lite vaksam med mattor, soffor och fåtöljer till barnrummet. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Undvik mattor med plastig undersida. Ull är en smart naturprodukt med inbyggt flamskydd. Fråga efter miljömärkta möbler.

Kolla madrassen
Byt skumgummimadrassen till en madrass i naturmaterial. Eller kolla upp att den inte är behandlad med flamskyddsmedel, vilket är vanligt. Det går att få tag på madrasser utan flamskydd. Fråga i din butik.

Flytta elektroniken
Tv-apparater, tv-spel och datorer är ofta flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. Studier visar att dammet närmast elektronikprylar ofta innehåller ämnen man inte vill att barnet ska få i sig. Förvara helst elektroniken i ett annat rum.

Inred snällt
Textil, madrasser och byggmaterial ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya. Försök blanda upp nytt med gammalt och måla om i god tid innan barnet flyttar in. Undvik plastfärg och plasttapeter.

Vädra och dammtorka
Vädra korta stunder med korsdrag. Speciellt nyrenoverade rum bör vädras ordentligt under några veckor innan barnet sover där. Kemikalier som avges från diverse varor i ditt hem samlas i dammet, därför är det viktigt att dammsuga och torka av golvet någon gång i veckan. Tips: En mikromopp drar åt sig smuts och bakterier och kan användas torr eller fuktig.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 09 januari 2019


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se