Hållbara transporter

En hållbar transport innebär en resa med så lite klimatpåverkan som möjligt. Här kan du läsa om samåkningsgrupper, kollektivtrafik och se vart det går att tanka biogas och el i Köping. 

Skateboard

Samåk mer!

  • Spara pengar
  • Minska utsläpp till miljön
  • Träffa nya vänner

För att underlätta samåkning finns den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, de hjälper till att hitta skjutsar eller medpassagerare.

Cykel och kollektivtrafik

Cykel är ett utmärkt transportmedel som ser till att ta dig från a till b, samtidigt som hälsofördelarna är många. Det går snabbt och enkelt med cykel. Glöm inte hjälmen!

Tips för en trevligare cykeltur

  • Väskor utformade för pakethållaren kan underlätta även större inköp från affären.
  • En modern lådcykel kanske är något för dig som har barn?
  • Skulle du känna dig lite trött i uppförsbackarna finns flera bra alternativ av elcyklar som kan ge en extra skjuts.

Fördelar med kollektivtrafik

I Köping kör VL bussar i länet och SJ tåg till omkringliggande städer samt runt i Sverige och vidare till Europa. Att ta buss kan vara ett sätt att varva ner efter en stressig dag på jobbet. Det kan också vara skönt att slippa leta rätt på en parkeringsplats och istället bara kliva av i centrum och gå dit du ska. Att göra pendlingstid på tåg till ett kortare arbetspass eller en stund av gemenskap är också en möjlighet.

Hållbara drivmedel

I Köping finns flera hållbara drivmedel för bilar. Läs mer om biogas, el HVO och etanol nedan.

Biogas

Biogas är förnybart och används oftast tillsammans med naturgas i olika mängder, det kallas då fordonsgas. Tekniken att tanka en biogasbil är lite annorlunda men när man har lärt sig det finns det inga hinder. Vi har ett tankställe i Köping på Maskinistgatan 7, vid utfarten söderut mot Kungsör. 

El

Elbilar är i ropet och Köpings kommun har i nuläget tre offentliga laddställen vid Big Inn och Max på Ringvägen 76 och 78, samt vid Turistbyrån på Barnhemsgatan 2. Om elen som laddar bilarna är framställd med sol, vind eller vatten så är även den förnybar. En annan stor fördel med elbilar är att man slipper buller och föroreningar på gatan.

HVO

HVO-bränsle är ett syntetiskt och fossilfritt bränsle som sänker utsläppen av växthusgas med 50-90 procent. Det kan användas i stället för diesel. Just nu finns det två tankställen i Köping. På Hultgrensgatan 8, mitt emot brandstationen och på Hultgrensgatan 12, mitt emot Lidl. HVO-pumpen är märkt med lilafärgad cirkel.

Etanol

Etanol finns vid flertalet bensinmackar. Den är till stor del förnybar och tillverkas av grödor. E85 är det vanligaste drivmedlet för etanol och namnet syftar på att inblandningen av bensin är 15 %.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 25 juni 2019


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se