Mat i skola

Bild från skolmatssal

I våra skolrestauranger finns varje dag en buffé med tre rätter, varav en är vegetarisk. Till det serveras alltid vatten och ekologisk lättmjölk, bröd samt en riklig salladsbuffé med säsongsanpassade grönsaker och frukter.

I skolrestaurangerna får du en näringsriktig måltid som till stor del är lagad från grunden. Vi strävar alltid efter att öka användningen säsongsanpassade, ekologiska och hållbara livsmedel. De flesta skolköken lagar all mat på plats. De andra skolköken lagar tillbehör som potatis, pasta, ris och salladsbuffé, men får huvudrätten levererad från ett av våra tillagningskök i närområdet.

Behöver ditt barn specialkost behöver du som vårdnadshavare fylla i ett intyg, som i vissa fall behöver styrkas med ett läkarintyg alternativt ett utdrag ur barnets journal som visar den fastställda diagnosen.

På sidan om specialkost på koping.se hittar du mer information, länk till att fylla i intyg och vilken specialkost vi kan erbjuda.

Se matsedeln på webben eller i appen Skolmaten

Alla skolor är anslutna till skolmatsappen som är gratis att använda. Genom att ladda ner appen ”Skolmaten” får du skolans matsedel direkt i mobilen eller på surfplattan. Du hittar den på App Store (för Apple) eller i Play Butik (för Android). Välj kommun och därefter skola. Matsedeln på respektive skola planeras av kocken i samråd med eleverna under terminen och uppdateras kontinuerligt.

Här ser du matsedel för skolorna i Köpings kommun

Eleven får gärna lämna synpunkter och önskemål

Elevmedverkan är viktigt eftersom målet är att alla ska lämna skolrestaurangen mätta och nöjda. Eleverna kan ge önskemål och synpunkter på matsedel, salladsbuffé, måltidsmiljön och annat som rör måltidssituationen. Prata gärna direkt med personalen på restaurangen eller ge synpunkterna via matråd, elevråd, förslagslåda eller andra sätt som skolan ger möjlighet till.

Bra mat i skolan – om hygien, säkerhet och miljö

Du kan känna dig trygg att maten i våra skolrestauranger hanteras på ett säkert sätt. All kökspersonal får regelbunden utbildning i livsmedelshantering och livsmedelshygien. Skolköken har rutiner för hur maten ska hanteras säkert, från inköp till servering.

På skolrestaurangerna arbetar vi ständigt med att minska vår miljöpåverkan. Näst intill all fisk vi serverar är märkt med miljömärkningen MSC (Marine Stewardship Council) som garanterar hållbart fiske. Frukten och grönsakerna i maten och på salladsbuffén är anpassade efter säsong och vi använder så mycket ekologiska produkter som möjligt. Större delen av de mejeriprodukter vi serverar och använder i matlagningen är ekologiska, till exempel serveras enbart ekologisk mjölk i våra skolrestauranger. Tillsammans med elever och pedagoger arbetar vi med att minska mängden mat som slängs varje dag.

En bra måltid innebär mer än bara mat

Skolrestaurangerna i Köpings kommun följer Livsmedelsverkets råd om bra mat i skola. Livsmedelsverket lyfter fram sex områden som är viktiga för att eleverna ska må bra och känna matglädje. Dessa områden är att den ska vara god, trivsam näringsriktig, hållbar, säker och integrerad i verksamheten.

Läs mer om skolmaten på livsmedelsverket.se

En stor salladsbuffé finns alltid

En stor salladsbuffé finns alltid

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 04 oktober 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se