Mat i förskola

Måltiderna på förskolan ska vara näringsrika och i största mån lagad från grunden. Genom en varierad kost och pedagogiska måltider vill vi att barnen ska få en bra relation till mat i ett tidigt stadie av sitt liv.     

Måltiden serveras på regelbundna tider och ska ätas i en lugn och trivsam miljö tillsammans med pedagoger. Förskolorna använder till stor del ekologiska och säsongsanpassade livsmedel och undviker att servera sötade och sockrade produkter till barnen. På grund av allergier serveras aldrig nötter, mandlar, jordnötter eller sesamfrön på förskolorna.

Förskolans kockar ansvarar för planeringen av maten

De flesta förskolor i Köpings kommun har egna kök där utbildade kockar tillagar maten. Maten på de olika förskolorna kan skilja sig åt eftersom kockarna själva ansvarar för planering av måltiderna. De har dock vissa riktlinjer att följa som är gemensamma.

En del förskolor får sin mat från närliggande skolkök. Dessa förskolor gör själva sin frukost, mellanmål och tillbehör till lunchen som till exempel potatis, ris, pasta och sallad eller råkost. 

Har du frågor om maten är du välkommen att kontakta kökspersonalen på förskolan.

Vill du veta mer om riktlinjerna kan du läsa om det här i dokumentet ”Vägledning till matsedelsplanering”.PDF

Intyg behövs för allergier eller specialkost

Behöver ditt barn specialkost av medicinska eller etiska skäl behöver du som vårdnadshavare fylla i ett intyg, som i vissa fall behöver styrkas med ett läkarintyg alternativt ett utdrag ur barnets journal som visar den fastställda diagnosen

Läs mer om specialkost och vad Köpings kommun kan erbjuda för alternativ samt fyll i intyget för specialkost.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 20 november 2017


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se