Har du funderingar kring hur du kan försörja dig under din studietid hos oss?

Om du studerar på grundskolenivå eller gymnasial nivå har du möjlighet att ansöka om studiemedel hos CSN för att kunna försörja dig under din studietid. Det är viktigt att förstå att det är du själv som ansöker om studiemedel.

Du ansöker om studiestöd
hos CSN

Kurser på grundläggande och/eller gymnasial nivå är studiemedelsberättigande om du har en studietakt på 50% eller mer. För att få studiemedel måste du själv ansöka om det hos CSN. Det gör du på deras hemsida. Om du önskar kontakta dem, finns även kontaktuppgifter där.

Här kan du ansöka om studiemedel
hos CSN

Du kan få bidrag och lån

Studiemedlet består av två delar: bidrag och lån. Du väljer själv om du bara vill ansöka om bidraget eller om du även vill låna pengar. Lånet måste du sedan betala tillbaka.

I länken nedan finns den viktigaste information kring CSN samlad. Där finns även videoklipp med beskrivning hur du gör för att söka studiemedel. Videon finns även textad på flera språk.

Så ansöker du om studiemedel - csn.se

 

Hur mycket studiemedel du kan få beror på flera saker

Det belopp som du kan få från CSN beror på flera saker:

  • om du studerar heltid eller deltid
  • hur många veckor du studerar
  • dina studieresultat
  • hur gammal du är

Är du utländsk medborgare gäller särskilda regler, eftersom CSN först måste pröva din grundläggande rätt till studiestöd.

Viktigt att tänka på när du studerar med studiemedel från CSN

Nedan har vi listat tre saker som är särskilt viktigt att tänka på om du studerar med studiemedel från CSN.

Du måste lämna studieförsäkran till CSN för att de ska kunna betala ut pengar till dig

Innan du kan få din första utbetalning för perioden måste du intyga att du ska studera enligt de uppgifter som står i beslutet från CSN. Det kallas för att du lämnar en studieförsäkran.

Klicka här för att ta reda på mer om hur
du lämnar in din studieförsäkran

Du måste meddela ändringar av studietakt, avbrott och annat

Det är du som studerande som ansvarar för att meddela CSN om du ändrar studietakt, gör avbrott eller annat som kan ändra din rätt till studiemedel.

Du måste anmäla om du är sjuk eller har vård av barn

Om du har studiemedel och blir sjuk eller behöver vara hemma för tillfällig vård av sjukt barn måste du redan första dagen sjukanmäla dig till Försäkringskassan.

Icke godkända betyg och avbrott från kurser rapporteras till CSN och kan påverka ditt framtida studiestöd

Skolan rapporterar alla betyg till CSN. Om du har fått betyget F (Icke godkänt) eller gör avbrott i något ämne kommer CSN att ta detta i beaktande när de beslutar om studiestöd. Tänk därför på att inte skriva in dig på fler kurser än du orkar med.

Om du är ung och arbetslös har du rätt till högre bidrag

För att öka möjligheten för unga arbetslösa att göra klart tidigare avbrutna studier på grundskole- eller gymnasienivå har riksdagen beslutat om ett högre bidragsbelopp för unga arbetslösa 20-24 år. Du behöver inte söka det högre bidraget, när du ansöker om studiemedel hos CSN prövar de om du har rätt att få det högre bidraget.

Studiestartsstöd - för dig som är över 25 år och arbetslös

Studiestarts­stöd är ett bidrag som vissa arbets­lösa över 25 år kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. På länken nedan hittar du information om villkor, belopp, ansökan och studieförsäkran.

Studiestartsstöd på csn.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: