Grönt vatten, frågor och svar

Den gröna färgen kommer från ett färgämne som heter Pyranin. Vattnet är färgat för att säkra kvaliteten på leveransen av fjärrvärme. Det gröna vattnet underlättar upptäckten av eventuellt läckage i ledningsnätet och i kundens värmeväxlare. På detta sätt vill vi undvika att kunder, mot förmodan, får ut fjärrvärmevatten i sitt varmvatten eller i värsta fall även i kallvattnet.

Bild på glas med grönt vatten

Vad är Pyranin?

Det är ett rent färgämne med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel.
Det används även inom energisektorn för att spåra läckor i fjärrvärmesystem och kylkretsar.
Metoden har använts sedan slutet av 80-talet.

Jag har hittat grönt vatten, vad ska jag göra?

Ser du grönt vatten någonstans kan det bero på en läcka. Då kontaktar du tekniska kontoret på telefon 0221-252 50 så snart du kan. Du kan använda telefonnumret dygnet runt.

Påverkas miljön om det läcker ut grönt fjärrvärmevatten?

Nej, det gröna färgen i vattnet är helt ofarlig i den koncentration som förekommer i fjärrvärmevattnet. Produkten är livsmedelsklassad.

Om jag råkar ha grönt varmvatten, färgar det då huden grön?

Nej, det färgar inte huden. Du blir ju inte heller grön när du diskar i grönt diskmedel eller tvättar händerna med grön tvål och i dessa produkter är det samma färgämne, Pyranin, som används.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 18 januari 2017


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se